Apanemic Interview @ Spread Your Love

Image

Ο Apanemic ήταν ο πρώτος καλεσμένος για αυτή τη σεζόν στην εκπομπή μας. Μιλήσαμε μαζί του για το ντεμπούτο EP του “Apanemia“.  Μας μίλησε για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, τους δίσκους του και για τη ζωή στα Γιάννενα.

Επίσης, μας χάρισε ένα υπέροχο MPC Set διάρκειας 30 λεπτών.
Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Image

Syl : Πές μας δυο λόγια για τον εαυτό σου,την πορεία σου και πώς τελικά από Σοφοκλής έγινες apanemic.

 apanemic : Κατάγομαι από τα Γιάννενα και παρακολουθώ το hip hop από τα τέλη της δεκαετίας του 90.Ασχολήθηκα ενεργά με αυτό γύρω στο 2001 συμμετέχοντας σε διάφορα εγχώρια hip hop projects. Αργότερα, εντάσσομαι στην παρέα του low bap μέχρι το 2008, οπότε και αποφάσισα  να ασχοληθώ με την instrumental εκδοχή του όλου θέματος. Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η πρώτη μου επαφή με το Akai MPC 2000 XL, το μέσο με το οποίο φτιάχνω τις μουσικές μου. Η μουσική μου βασίζεται αποκλειστικά στο βινύλιο, δηλαδή δανείζομαι/ χρησιμοποιώ samples από τραγούδια των 50s, 60s και 70s και δημιουργώ ένα καινούριο μουσικό σύνολο απ’ την αρχή. Το Apanemia EP έχει βγει με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας αναλογικά μέσα. Είχα δουλέψει στο παρελθόν βέβαια και διάφορα software προγράμματα ψηφιακά κλπ.

Syl : Αλλά σε κέρδισε το analog έτσι;

apanemic  : Ναι, η αλυσίδα πάει θα λέγαμε κάπως έτσι: βινύλιο, MPC 2000XL, μια Soundcraft κονσόλα αναλογική και εάν χρειαστεί, μπορεί να χρησιμοποιήσω και μπομπίνα αναλογική (reel to reel tape). H μουσική μου είναι καθαρά sample based, βασίζεται δηλαδή στην αναπαραγωγή δειγμάτων (samples), επομένως καλώς ή κακώς ό,τι σαμπλάρω αυτό θα αποτυπωθεί και στο κομμάτι μου, οπότε αυτός θα έιναι και ο χαρακτήρας του.

a0674756660_10Syl : Φτάνοντας ένας καλλιτέχνης στο σημείο να παράγει δική του μουσική, σίγουρα έχει επηρεαστεί από κάτι, μίλησε μας για τις επιρροές σου…

apanemic : Mεγάλη επιρροή μου έχουν ασκήσει οι Dj Shadow, Cut Chemist και Dj Krush. Από την εγχώρια μουσική σίγουρα οι Active Member, ενώ αρκετές είναι και οι επιρροές μου από ξένο hip hop, πολλά και αξιόλογα groups από εκεί και ποιο να πρωτοαναφέρεις.

Δίσκοι που με επηρέασαν, αν και δύσκολη ερώτηση, θα έλεγα των Portishead ο ομώνυμος το ΄97 και σίγουρα του DjShadow το Endtroducing. ‘Εμπνευση, πιο πρόσφατη, αποτέλεσε και το Hope and Sorrow του Wax tailor το 2007, που το θεωρώ και δισκάρα.

Syl : Πόση ελευθερία σου δίνει το MPC σου; Σε περιορίζει, ή απο την άλλη αυτό το είδος της μουσικής σου δίνει μια ελευθερία;

apanemic : Το συγκεκριμένο μοντέλο που χρησιμοποιώ, λόγω της “ηλικίας του”, μπορεί να σε δυσκολέψει αρκετά, όχι δημιουργικά, αλλά σε κάποια τεχνικά σημεία όπως πχ ο χρόνος που θα αφιερώσεις, ή επίσης λόγω περιορισμένης μνήμης μπορεί να σε “στενέψει” σε καποια πράγματα,  έτσι όμως σε κάνει να γίνεσαι την ίδια στιγμή ακόμα πιο εφευρετικός και να ανακαλύπτεις εναλλακτικούς τρόπους να κάνεις μουσική. Αν μου δινόταν η ευκαιρία ναι, ίσως έβαζα κάποια όργανα, όπως πνευστά, μέσα στα κομμάτια μου. Στο Apanemia EP όμως ήθελα “ιδεολογικά” και αισθητικά να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο samples, δηλαδή όλοι η ήχοι μου να προέρχονται από βινύλιο και μόνο από αυτό. Όταν γυρίζω σπίτι μετά το digging, βάζω τους δίσκους μπροστά μου, αρχίζω να ακούω και σκέφτομαι τι μπορώ να φτιάξω με αυτά, αυτά είναι τα όργανά μου, αυτά είναι τα υλικά μου, αυτή είναι η μουσική μου.

Syl : Θα άλλαζες το MPC σου με μια μπάντα; Όχι απαραίτητα τώρα, αλλά και μελλοντικά, θα ήθελες ό,τι έχεις φτιάξει μέχρι τώρα να

παιχτεί από μουσικούς live ή θα έχανε πιστεύεις την χάρη του;

apanemic : Με αυτό τον τρόπο που έχω επιλέξει να δουλεύω και σε αυτή την θεματική, πιστεύω θα έχανε την αξία του, από την στιγμή που είναι sample based. Αν γινόταν όμως, θα ήταν αρκετά όμορφο κάτι τέτοιο να φτιαχνόταν σε στυλ remix και πάντα με σεβασμό πρός την αρχική αισθητική.

Syl  : Σε όλα τα albums το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι το εξώφυλλο, που στην περίπτωση του Apanemia EP έχει κάτι το διαφορετικό, ένα κάπως “παράξενο” σκιάχτρο… Μίλησε μας για αυτό.

Imageapanemic : Καταρχήν οτιδήποτε εικαστικό/ γραφιστικό που με αφορά γίνεται με την βοήθεια των κόλλητων μου που είναι σχετικοί με το αντικείμενο, είμαστε μαζί απο 6 χρονών. Η φωτογραφία με το σκιάχτρο υπήρχε από χρόνια στο αρχείο μας, τραβήχτηκε έξω από ένα χωριό τυχαία, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά μας κέντρισε το ενδιαφέρον το αρκετά “περίεργο/ groovy” ντύσιμό του, και όταν ήρθε η ώρα για το εξώφυλλο και έπεσε η φωτό ξανά μπροστά μας είπαμε “εδώ είμαστε”…

Syl : Τι είναι το όνομα Apanemia για σένα;

apanemic : Το όνομα Apanemia ήρθε μαζί με το apanemic εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια δική μου επινόηση, μια προσωπική θεώρηση για το πως αντιμετωπίζω κάποια πράγματα σε δύσκολα σημεία της ζωής μου. Είναι το δικό μου απάγγειο, η “απανέμιά” μου …

Syl  : …Είναι μουσική;

apanemic : Είναι και  μουσική …

Syl   : Πες μας δύο λόγια για την Dusted Wax Kingdom, το label απ’ το οποίο κυκλοφόρησε το EP σου.

apanemic :  Θα ήθελα κάπου εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άτομα που από την αρχή με έχουν στηρίξει, που ήταν, είναι και θα είναι πιστεύω δίπλα μου. Φυσικά, και στο label μου, την DWK που με στήριξε πολύ. Είναι ενα label παγκόσμιου χαρακτήρα, διαδικτυακό, που πιστεύει στην ελεύθερη αναπαραγωγή του υλικού, μη κερδοσκοπικά. Τα κομμάτια διατίθενται για free download, υπο τους όρους της Creative Commons.  Υπάρχει πολύς κόσμος παγκόσμια που παρακολουθεί την DWK και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα τα πράγματα έγιναν μόνα τους,  η Apanemia ταξίδεψε …

Syl  : Μένεις στα Γιάννενα μόνιμα. Πώς είναι για έναν καλλιτέχνη να μένει μακριά από τις δύο μεγάλες πόλεις;

apanemic :  Σίγουρα το να βρίσκεσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, απλά επειδή όλο αυτό γίνεται ιντερνετικά, δίνει μια ελευθερία και το ότι είμαι στην επαρχία αυτή την στιγμή δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως θα ήταν παλιότερα. Σίγουρα, στο τεχνικό κομμάτι της μουσικής κάποια θέματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα εδώ, όταν είσαι μακριά από τα  δύο μεγάλα αστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα ζητήματα εξοπλισμού/ ευκαιρίες ή το digging (το να ψάχνεις δλδ. δίσκους βινυλίου),  κάτι που μπορώ να πώ πως μου έχει λείψει πολύ στην επαρχία.

Syl : Θές να μας μιλήσεις για το sample του Like The Rain, μπορείς να μας πεις από που προέρχεται;

apanemic : Πιστεύω πως όταν αποκαλύπτεις τις αρχικές πηγές σου, χάνεται αυτή η “μαγεία”. Θα σου πω όμως, οτι τα φωνητικά είναι

της Χριστίνας, μια από τις “αγνωστες” και αδικημένες φωνές των 70s. Σχήματα που υπήρχαν τότε, όντως δεν τα ξέρει η γενιά μας, αλλά πραγματικά είναι μαγικός αυτός ο τρόπος που έδεναν τα όργανά τους μέσα στα groups οι μουσικοί, αυτό το “groove”, ο αναλογικός ήχος και αυτό το feeling που έβγαινε απ’ τα φωνητικά, στοιχεία που μου δίνουν αυτο το “χαρακτήρα” που αναζητώ για τα κομμάτια μου. Πάνω απ’όλα, τα groups της εποχής εκείνης κάνανε μουσικές που την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τις ονόμαζαν funk/ soul/ swing/ jazz κτλ. και οι δικοί μας μουσικοι εδώ δεν το ήξεραν καν.

Syl  : Τέλος, θα ήθελα να μας πείς δυο λόγια για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν…

apanemic : Αυτό τον καιρό δουλεύω πάνω σε αρκετά κομμάτια, κάποια ακυκλοφόρητα που είχα αφήσει στην άκρη από καιρό και κάποια   άλλα φρέσκα, τα οποία και θα βγαίνουν σιγά σιγά. Θα υπάρξουν συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και συμμετοχές σεσυλλογές που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Όσο για τα lives/ sets θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε από Γενάρη για αυτά.

Syl    : Όμορφα λόγια και διαφωτιστικά, μίλησες με την γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια εκτιμάται. Σε ευχαριστούμε για όλα.

apanemic : Ευχαριστώ πολύ και εγώ παιδιά, να είστε καλα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s